Het niet meer laten bloeden van de next gen

Kijk even naar het inrichten van een deposito omgeving. Dat Jeroen Dijsselbloem zijn angst leidend liet zijn, is grote onzin. De depositobank kan tenslotte inclusief die angst, in ieder geval voor 18-26 jarigen sowieso ingericht worden. Dan leven zij zich op een normale manier de toekomst in, en zijn zij niet meer gegijzeld door iedereen die samen het niet werkende oude is vorm blijven geven.

En als de arme, arme, arme domme achterlijke regering zelfs dan nog door hun eigen niet-hebben-van-inzicht-en-doorzicht, zelfs bang is om de 18-26 jarigen normaal te faciliteren, dan kunnen ze ook gewoon voor 18 jarigen gaan; een nog kleinere start. Dan groeit het gestaag zichzelf de toekomst in.

Stel je eens voor dat ze daar in 2006 mee waren begonnen, dan was de verlenging van het steeds weer 18 jaar worden van een volgende jaargang, inmiddels op het moment van schrijven (2018), nu gegroeid naar de groep huidige 18-30 jarigen in ons midden. En die hadden dan helemaal geen last gehad van het oude, het oude dat zelf daardoor juist ook meer urgentie gevoeld zou hebben om zelf ook tot daadwerkelijk nieuwe keuzes te komen, en niet in het onzinnige oeverloze geanalyseer en het ge-wegren te blijven zitten.

Begrijp dat dit voor alles zo is: we moeten de volgende generatie gewoon laten gaan. Het normale voor hen faciliteren. Hen niet meer in het door blijven gaan van de oude dynamieken blijven gijzelen. Zo ook met bestaansgeld (basisinkomens).

Het idee dat we als gehele maatschappij op een punt van kantelen moeten komen, en we dus alle moeite moeten doen om iedereen in de maatschappij bewust te maken, is onzin. De maatschappij is de (onbedoelde) agressor naar de volgende generaties doordat de maatschappij de oude dynamieken blijft hanteren, en doet alsof de volgende generatie daar niet uit mag ontsnappen.

Het is waanzinnig eenvoudig om ermee te beginnen om de volgende generaties uit de klauwen van de oude dynamieken te bevrijden: hen wel gewoon een depositobank bieden, en bestaansgeld bieden. Hen wel gewoon op een normale manier faciliteren. En van het oude maken ze dan geen gebruik meer he….. niet van twee walletjes eten…. de oude wal verlaten…. ook al gaat de oude garde daar dan misschien wel mee verder: die oude garde sterft vanzelf uit, en de nieuwe generatie is zich dan al lang samen op een normale manier de toekomst in gaan leven.

De volgende generaties hoeven niet meer te bloeden voor alle oude onzin.