In retrospectief zie je haar levenskracht

Ga in gedachten eeuwen terug, en stel je voor dat we toen vanuit bestaansgeld samenleefden. Laat het denken los, over hoe dat toen dan geregeld moest worden, daar gaat het niet om. Het gaat om onze vrije levenstoegang die er dan zou zijn. Durf zelf te denken in die beelden.

En introduceer nu in dat beeld datgene wat agressors ooit zijn gaan doen, toen: het in bezit nemen van de aarde en alle grondstoffen.

Wat zou dat toen dan voor gevolg hebben gehad? Vanuit bestaansgeld had het betekent dat de grote bedragen die de in beslagnemers waren gaan vragen, voor de dingen die we allemaal nodig hebben, gewoon beschikbaar bleven voor iedereen. Waarmee de toegang dus gewoon beschikbaar bleef.

Wel toegang. Wel toegang. Wel toegang. Het normale dus.

De onafhankelijkheid van het vrije bestaan was dan gewoon blijven bestaan. En dus zou alles anders zijn gaan lopen, ook al had een aantal mensen alles in beslag genomen.

Als je dieper kijkt, dan zie je dat de in beslagnemers dan gewoon de werkers waren. De werkers die onze grondstoffen regelden. Dat ze er misschien overdreven hoge bedragen voor hadden gevraagd, is van minder groot belang. Het leven zou die bedragen dan toch gewoon aan zichzelf beschikbaar blijven stellen, als ieders bestaansgeld (levenstoegangsgeld). Dus ook ‘macht door opgehoopte rijkdom’ zou dan niet meer een vernietigende kracht hebben, zoals nu. Omdat het leven, ieders leven, het samenleven, in haar vrije gang zou zijn gebleven.

Bestaansgeld is equivalent aan bestaan, levenstoegang. Ze is niets. Ze is een getal. Nu in een spreadsheet. Ze is een Ja tegen ons vrije bestaan, in plaats van een Nee. Ze is de uitdrukking van toegang. Ze is puur toegang. En als allerlei dynamieken ervoor zorgen dat het getal omhoog moet, dan gaat het gewoon omhoog. Het kost niets. 1000 keer niets kost evenveel als 1300 keer niets.

Bestaansgeld is het volledige levensverweer op alle dynamieken die zichzelf niet begrijpen. Niets kostend levensverweer.

En nu is het niet anders. Maar nu vertroebelt ieders blik, doordat iedereen zich gehecht heeft aan een subprobleem, waar ze een oplossing voor zoeken. En daardoor het punt dat onder alles ligt, niet meer ziet.

Dus kijk terug, in retrospectief. Nu vanuit bestaansgeld, de uitdrukking van onze gezamenlijke vrije levenstoegang.

En besef dat als het lang, lang, lang geleden zo was gegaan, dat alles dan anders gelopen zou zijn op aarde. Maar ook, als we er 2 eeuwen geleden mee waren begonnen. Maar ook als we er 10 jaar geleden mee waren begonnen.

Zie hoe de oude geschiedenislijn doordendert, en dat niets, maar dan ook niets daar iets aan verandert, als het niet vanuit bestaansgeld gebeurt, het niet vanuit het herstel van onze vrije levenstoegang gaat.

Deze verbeelding

Moet hiernaartoe: